SEBASTIAN RANNBERG

Grundare av Widevision

Widevision startades av Sebastian Rannberg år 2007 för ett enskilt projekt som av en slump ledde till att bli en heltidssyssla två år senare.

Allt startade egentligen mycket tidigare än så.

Redan i slutet på 90-talet bodde Sebastian praktiskt taget framför sin dator i pojkrummet. Uppkopplingen var uppringt modem och tiden man fick vara vara online var begränsad. Han började göra egna små hobbyprojekt som idag skulle klassas som nytto- och webbappar, bara för att det var kul och se om det gick hitta en lösning.

Fascinationen för Internet växte bara mer med åren. Snart bodde det till och med en liten dator under sängen med en surrande hårddisk 24 timmar om dygnet. Den lilla datorn hade till uppgift att fungera som server, webbhotell, åt alla små projekt.

Projekten växte och antalet uppgifter som den lilla servern fick sköta blev varken färre eller mindre bandbreddskrävande. Här någonstans flyttade den lilla servern hemifrån, till en mycket snabbare Internetuppkoppling och gav då större möjligheter att prova nya saker. Som ett sidoprojekt till webbutvecklandet startade Sebastian tillsammans med en kompis vad som skulle bli en av Sverige största DC++ hubbar (en delningstjänst mellan uppkopplade datorer) på den då utflyttade serverdatorn.

Förutom intresset för datorer och programmering så började han under gymnasietiden att ständigt bära med sig sin kamera för att fotografera när han och hans vänner sågs efter skolan samt på helger. Värt att nämna är att detta var innan det fanns en kamera på telefonerna, så bilder på sig själv i datorn med bra kvalité var inte lika lättillgängligt som idag.

Många som fastnade på bild ville därför ta del av bilderna, så efter en helg blev det nästan till ett litet projekt att skicka bilder kors o tvärs till både vänner och även ibland helt okända personer.

Då föddes idén om att bygga ett eget community för att enkelt kunna dela bilderna. När communityn var byggd byttes vissa gånger bilderna ut mot korta filmklipp istället, som Sebastians filmat med DV-kamera. Funktionerna blev kort och gott fler på sajten samtidigt som användarantalet ökade och började genererade också någon krona i annonsintäkter.

Omedvetet hade hobbyn nu blivit till en väldigt stor kunskapsbank. Programmering, grafisk design, fotografering, bildredigering, videoredigering och administration av en publik välbesökt webbplats.

Strax efter detta började det att komma in några förfrågningar från företag som behövde sin första webbplats eller förnya en befintlig, så ett företag behövde startas för att kunna fakturera. Där föddes Widevision.

Två år efter att firman registrerats, och varit vilande efter första uppdragen, så skickade Sebastian ett mail av bara farten till ett större företag som kort och gott löd: ”Ni borde skaffa en Facebook-sida. Jag tror det kommer att bli stort”. Detta var i mitten av 2009 när Facebook nyligen lanserat Gilla-knappen och företagssidor.

Mailet slutade med ett möte som omgående ledde till ett uppdrag; att starta en Facebook-sida och att skapa content. Senare fylldes tjänsterna på i raskt takt. En modern ny webbplats med app byggdes åt företaget. En digital strategi togs fram och som senare kom att prisas med utmärkelsen bästa ”Digital Media”-strategi i Skandinavien inom koncernen.

Det första konsultjobbet var ett faktum och sedan dess har vi hjälp företag med marknadsföring, event, digitala utmaningar och mycket mycket mer.

BRANDING

Vi kan hjälpa företag att ta fram en ny varumärkesprofil och allt som hör till att förpacka Ert varumärke.

webbutveckling

Sebastian är en kreativ fullstack utvecklare. Vill du bygga till en ny funktion på din webbplats eller ta fram en helt ny sajt så löser vi det.

marknadsföring

Marknadsföring idag är ett brett begrepp som ska innehålla en röd tråd och en strategi. Vi hjälper dig att göra rätt val.